CHEUNGVOGL                 

ABOUT

WORKS

CONTACT

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

Gosan Library, Daegu, South Korea
Year: 2012, Competition
Main Use: Library, Community center
Site Area: 2,080 sqm
Bldg. Area: 1,030 sqm
Gross Floor Area: 3,100 sqm
Storeys: 3

Gosan Library in Daegu is designed to create a strong sense of ‘local hub’ that binds people of all ages together. Gosan Library is envisioned to promote learning through positive social and cultural exchange within the community. The concept of transferring knowledge within a communal space, where all generations can read, learn, study, meet and connect manifests itself into a series of open and flexible ‘rooms’ that blur between the inside and the outside across all three levels of the library. Every room is connected to an open green space or internal courtyard, where the visitors can simultaneously engage with the architecture and its immediate landscape.

The architecture does not impose upon a ‘form’ that attracts the users, but rather it asks the users to interact with it, whether it is on the grass, under the tree or from within the reading rooms. By reducing down to the few essential built elements, the building can be fully adapted and experienced by its users from all walks of life. It is a social and cultural hub for its community, which promotes a long-term sustainable lifestyle for generations to come.  

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

Architecture

With encouraging interaction and communication between generations being the primary interpretations of the program brief, the Gosan library will activate and revitalize the site with new energy.

The design takes into consideration of three main aspects. Fundamentally, the building context contributes to the function of the library, where the internal and external spaces are designed to support one another contextually and environmentally.

Secondly, the longevity of the architecture is expressed in its most pragmatic approach from its structural considerations to its flexibility in planning. The structural discipline is designed to accommodate changes through time. The undefined layout provides flexible spaces to cope with technological changes and future expansion. 

Lastly, the three levels of open plan are connected by a central courtyard, providing sufficient daylight deep into the floor plate that is generally darker and less desirable. The vegetation within the courtyard also functions as a subtle layering of soft material, which provides natural acoustic separation between the levels. While rooms such as lifelong learning, multi-purpose room and children area etc. that require higher levels of acoustic separations will be enclosed by internal glazed partitions with curtains for further visual separation.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea


 


Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

 


Zoning Diagram

The programmatic functions and the transparent nature of the building are designed to draw visitors to interact, play and communicate within the ground level area, seamlessly blurring the boundaries between the indoor and outdoor spaces. The library encompasses facilities such as children room and the main hall lounge area on the ground level, allowing the community to engage with one another in a public space.  

With the information service area and general collection locating on the second level, this quieter zone is designated primarily for reading, studying and learning. The juxtaposition between the reading area and the green park will inspire and motivate young readers. It aims to generate a quiet space for reflection and imagination; fostering lifelong reading habits can begin with designating quiet time and slow space for the community to indulge in reading.

Multi-purpose room, lifelong study and office spaces are located on the third floor. These spaces are delineated in a simple and pragmatic approach, which aims to maximize the flexibility of space to accommodate for different uses and functions.  

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea



Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

Sustainability

The orientation and placement of every tree surrounding the library is considered, forming an integral part of the façade design. The building envelope with its glazed façade is protected from direct sunlight during the summer months. Direct light is designed to be filtered through the surrounding trees around the perimeter of the library. During the winter months, deciduous trees will admit the low-angled sunlight to reach deep into the building, allowing the thermal masses of the concrete floors to store energy and heat the building naturally. Incorporating the trees into the sustainable low cost façade system not only helps to regulate the sun impact and temperature, it also enhances the public green spaces within the local context.

The library is designed to be naturally ventilated with the option to heat or chill the room temperature by air-intake through the use of underground channels to pre-heat and pre–chill the air supply in combination with using the heat exchangers.  


Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

The structural system is reduced to a rational grid without excavating an underground level, which reduces the overall construction cost. There are eight ground level car parking spaces, which include two disabled parking spaces. The loading bay for delivery is located on the ground level. The layout also integrates approximately 100 bicycle stands. By keeping the parking spaces to a minimum, will also increase the usable land area, which strengthens the connection between the architecture and the land.

Creating a low cost building without comprising the spirit of the community is the fundamental mandate that the design is set out to explore. Ultimately, the cost savings in construction is envisaged to be contributed back towards other operational costs, such as acquiring more private book collections, accommodating longer operational hours, investing into a ‘library bus’ to allow for easy access to and from the library, as well as providing outdoor bookshelves for ‘book swapping’ to encourage a more sustainable lifestyle and reading culture for the city of Daegu.


Cheungvogl Architects Hong Kong Gosan Library Daegu South Korea

Copyright © Cheungvogl Ltd. All rights reserved.

 

Contact: info@cheungvogl.com