CHEUNGVOGL                 

ABOUT

WORKS

CONTACT

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

MOCABU - Mountain of Contemporary Art Busan, Busan, South Korea; Busan Mulmangol Bunker Regeneration International Competition
Year: 2016, Competition, 2nd Prize
Main Use: Museum, Art Installation Space
Site Area: 134,663 sqm
Bldg. Area: 11,055 sqm (Automatic Parking System and Observation Deck: 144 sqm)
GFA: 11,055 sqm (Automatic Parking System and Observation Deck: 11,232 sqm)
Storeys: 3 (Automatic Parking System and Observation Deck: 75)

As part of the urban regeneration project, Busan Metropolitan City supports and administrates the revitalization project of the underground bunker system in Mulmangol in Hwangnyoengsan Mountain, Busan. Kyungdong Construction Co. Ltd. owns 13 million square meters of land in the area, which include the 4,000 square meter bunker system partially existed as a cave since the Japanese colonial era, has decided to develop the facility in conjunction with the surrounding landscape.

The bunker, constructed as military operation facility in 1968 had been left unused and was registered as a structure for storage purposes in March 2016. An international competition, hosted by the Busan International Architectural Culture Festival and promoted by Kyungdong, Construction Co. Ltd., was held to seek an innovative architectural idea and strategic concept to regenerate the existing bunker facility and to create a new addition, which will activate regional social and economic development in Busan.

Cheungvogl’s proposal MOCABU - Mountain of Contemporary Art Busan, awarded second prize in the competition, emphasis a large-scale art installation space, penetrating the mountain and making the former hidden bunker system visible to the city. An additional 250 meter high, needle thin tower, housing an automated parking system and an observation deck creates a symbolic landmark in the mountain above Busan.

MOCABU invites visitors from all over the world to experience a large scale one-of-a-kind annual art installation conceived by an internationally renowned artist within the installation space in Hwangnyeongsan Mountain. Each year an acclaimed artist or group of artists will be invited to transform the installation space and reinterpret the perception of the space and the city, creating a world class destination and major international tourist attraction.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

The 3,500 square metres clear span installation space is a volume of 170 m length x 20 m width x 20 m height, created to form an extension to the existing bunker system. The space penetrates the mountain from east to west and opens up to views above the city and the neighbouring mountains. Visitors can engage and immerse in the arts and culture inside and through the mountain; offering art lovers and also those who do not usually visit museums a visual connection to the arts and culture from the city.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea  

Adjacent to the installation space, an 800 square metres artist residence and studio workshop enables artists to work and live on site during the production period of the art piece.  

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

The existing bunker system connecting the new additions is largely maintained in its original layout for visitors to experience the former bunker atmosphere. The narrow gridded tunnel system will be restored and transformed into additional exhibition spaces for contemporary visual arts.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

The new addition above the existing bunker system to the west houses a cafe and restaurant, bookstore and workshops. The building anchors onto the Hwangnyeongsan Mountain while partially cantilevering towards the city and sea view beyond.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea
Horizontal section - The existing bunker system with the extensions.

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea
Horizontal section - The existing bunker system with the extensions.

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea
Model - The bunker system and extensions isolated from its conext.

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea
Plan level +100 - The existing bunker system.

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea
Plan level +105 - The extensions to the existing bunker system.

 

 

The unassuming presence of MOCABU / Mountain of Contemporary Art Busan is recognized as a destination for its arts and culture. To express the landmark character of this unique museum space, the car park structure incorporates an automated parking system in a 144 square metres footprint that also serves as an observation deck. At the height of 250 metres, the structure offers a viewing platform with a 360 degree view onto the cityscape, mountains and harbours of Busan. The landmark sets within the Hwangnyeongsan Mountain leading to the installation space, marking the presence of MOCABU rising needle-thin into the sky above Busan.  

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong MOCABU Mountain of Contemporary Art Busan South Korea

 

 

Jury comments

“The great significance of this competition is that it showed the potentiality and possibility of proposed model projects to develop a mountainous area in the urban center today when the needs of new leisure are increasing with the change of lifestyle which is becoming more conscious of ecological and cultural values in spatial management, although it would be necessary to actively reflect the requests of Busan citizens and overcome the current legal restraints. It also showed the possibility that the project site could become not simply a downtown theme park in Busan but a national tourist attraction, insofar as its development would not serve only for short-term profitability but also reflect social and public considerations.”

Min Soo Kim, Ph.D, Chairman; Professor Department of Urban Engineering KyungSung University; Chairman Urban Regeneration Committee Busan Metropolitan City

 

“Brilliantly conceptualized and beautifully formalized, this scheme approaches the development of the bunkers and mountain into a cultural destination in the most minimal way. The “unassuming presence” of the installation space - articulated as an open tube that penetrates the topography from side to side - will act and an important infrastructural connection while providing views of the city. The parking/observation tower is provocative but in stark contrast to the minimal approach to the rest of the site.”

Julia Czerniak, M.Arch; Professor; Associate Dean, School of Architecture, Syracuse University

 

“[MOCABU] is architecturally very interesting. This is a very minimal suggestion where the site-penetrating space makes a vista and forms a symbolic space that connects the site and the city while vertically connecting to the underground bunker with minimal engagement. "

Young Bum Reigh, Ph.D, AA Mphil.; Professor, Graduate School of Architecture, Kyonggi University; Master Planner of Kimhae Urban Regeneration; Chairman of Community Asset Bank SHARE; Director of Community Design Center, Urban Action Network

 

“The consistent layout of the plan in association with the image and form of the existing tunnel is notable, and such a strategy is also well-founded as to symbolically embody the image of tunnel with the box which transversally penetrates the site.”

Bon-deok Ku, Ph.D; Dean, School of Architecture, YeungNam University

 

 

 

Copyright © Cheungvogl Ltd. All rights reserved.

 

Contact: info@cheungvogl.com