CHEUNGVOGL                 

ABOUT

WORKS

CONTACT

Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

Aesop Installation, I.T Hysan One, Hong Kong
Year: 2011
Main Use: Installation, Retail
Site Area: 100 sqm
Bldg. Area: 100 sqm
GFA: 100 sqm
Storeys: 1  

Dezeen Top 10 Aesop store designs: Cheungvogl, Aesop I.T Hysan One, Hong Kong claims top spot in this exclusive selection to mark the opening of the 100th boutique of the brand in 2014.

A' Design Gold Award 2013 - 2014, Interior Space and Exhibition Design: Aesop I.T Installation, Hong Kong

A' Design Award Exhibition, 2014, Broletto di Como, Italy, 2014

German Design Award 2013, Rat für Formgebung, The German Design Councils Premier Prize Nomination: Aesop I.T Installation, Hong Kong

Frame Magazine, 2012, Top 3 Most Popular Installations: Aesop I.T
Installation, Hong Kong

Asia Tatler, 2012, Top 5 Pop-up Retail Spaces International: Aesop I.T Installation, Hong Kong
"Located in the exhibition space at I.T Hysan One and visible from the busy streets of Causeway Bay, the store was an ethereal, otherworldly suspension of space. " Jacqueline Tsang, Hong Kong Tatler


Cheungvogl created a cycle of concept case studies for the renowned Australian brand Aesop, in which eleven installations, signature stores and concept stores across Asia and Europe have evolved.  Although each design is unique in its approach, materiality and character, the design rationale is consistently grounded in rigorous analysis of the brand’s philosophy and customer engagements with the brand’s sophisticated product range.
The case studies explicitly focus on the integration, interaction and communication aspects between humans and objects. The spatial organizations, operational characters and material palettes within the spaces are all directly responding to the holistic design thinking and adaptation of specific requirements within each given contextual environment.  Across the eleven case studies, the projects are inter-linked with the intention to strengthen the synergies between the architecture, the brand and the site context.
The outcome of rationalization and simplification of the design thinking results in a series of timeless, functional and commercially successful spaces.

Cheungvogl created an installation for Aesop in the I.T Hysan One flagship store in Hong Kong that builds on the reputation for architecturally remarkable spaces.
Cheungvogl Architects have imbued the exhibition space with a similar delicate luminosity. Breaking down the elements of ‘shelves’, eight hundred resin boxes are arranged atop steel rods of varying lengths, creating the sense that each box is ascending at its own pace, as if being drawn upward by an invisible thread. Some boxes hold Aesop formulations while others are designed to reward visitors' curiosity through unexpected sound, scent and touch.
At the end of its two-week tenure the Aesop installation will be deconstructed and re-formed as a permanent retail space.

The permanent installation of Cheungvogl’s former temporary installation at I.T, Hysan One settles in the probably most minimalistic way as the products are categorized in resin boxes, which lose their materiality in the surrounding light, leaving the products almost invisibly grouped and sorted.  

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

 

Cheungvogl collaborating with Aesop

“Hong Kong based studio Cheungvogl has designed two new Hong Kong stores for Aesop. The two aren’t strangers to each other - Cheungvogl has created several store concepts for the Australian cosmetics brand before, including a temporary installation at I.T HYSAN ONE, one in a long series of collaborations. Aren't they bored with each other yet?

Q: Aesop, Telford Plaza, Kowloon Bay, Hong Kong and Aesop Signature Store, Cityplaza, Tai Koo Shing, Hong Kong are your latest two stores for Aesop in Hong Kong. What are the differences between the two?
Cheungvogl: The Signature store for Aesop Cityplaza merges display with storage, which allows the costumers to engage with Aesop’s operation. The display follows the idea of an honest and practical storage system in a warehouse and at the same time it creates a sense of calmness by the choice of natural materials and simplification of design details.
The stacked timber shelving units are complimented by concrete walls and epoxy industrial floor finish, enabling light to reflect and enlighten the space in a dimmer, more theatrical context compare to the adjacent environment. The elongated configuration coupled with the visual projection on the back wall draw visitors’ attention into the store in an instance.
We were convinced of having met Aesop’s highest expectations, when Dennis [Paphitis, Founder and CEO of Aesop] asked us to carry through the design language and rationality of Aesop Cityplaza onto the new signature store at Telford Plaza. 
In Telford, we use black metal as a contrast to the existing site, which is filled with natural light. The black metal walls and ceiling visually heightens the space, while the stacked timber shelves are slightly reduced in height to accentuate the volume of the space.


Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

 

Q: What inspired you to design these stores?
Cheungvogl: Our projects are engaged with how the brand functions and how materials are used to enhance these functions in their most honest and natural interpretations.
The stacked timber shelving unit follows the specifications and requirements of timber crates storage during production, shipping and delivery process.
The design process simulates the notion of laboratory tests in which we analysed, measured, documented and tested the perfect mixture of materials such as metal, timber, concrete within each space. Since both stores are inherently distinctive in their contextual environments, the different mixtures of ingredients are selected to enhance or contrast the expression of these contexts.  

Q: You designed stores for Aesop before, why do you keep collaborating with them?
Cheungvogl: The biggest reward for our dedication and passion towards our projects is a returning client. Aesop certainly values our design philosophy and project management skills by entrusting our studio to design a cycle of new concepts.

Q: Within the Aesop aesthetic, how did you put your ideas into the designs of these stores?
Cheungvogl: Our studio does not necessarily have a static design aesthetic manifesto, but we work with a philosophy that aesthetics must follow a set of rigorous design discipline that is grounded in research and analysis. Aesop is a brand that values design as an integral and holistic process in which we are able to materialize the designs into a series of confident and coherent outcome.”

Cheungvogl, Collaborating with Aesop, Q&A by Anne-Wil Heijlaerts, FRAME, January 2013

 

Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation


Cheungvogl Architects Hong Kong Aesop I.T Installation

Copyright © Cheungvogl Ltd. All rights reserved.

 

Contact: info@cheungvogl.com