CHEUNGVOGL                 

ABOUT

WORKS

CONTACT

Cheungvogl Architects Hong Kong M+ Arts Pavilion West Kowloon Cultural District Hong Kong

Arts Pavilion at the West Kowloon Cultural District, Hong Kong
Year: 2013, Competition
Main Use: Exhibition, Event, Observation, Public Space
Site Area: 1,411 sqm
Bldg. Area: 57 sqm
GFA: 789 sqm
Storeys: 2

The Arts Pavilion is designed to create three distinct layers for the public to interact with the arts within the environment on various levels.

The volume of the Arts Pavilion is lifted up above the ground to create a permeable open space. With public access on the ground floor, this sheltered open space is designed for outdoor exhibitions and events; creating curiosities, interactions and communications between the arts and the public.
The primary volume of the exhibition space is an elevated neutral white room, which floats above the ground to allow the skyline and natural light to connect with the landscape. The white room acts as a backdrop for a variety of events to happen such as presentations, lectures, exhibitions and film screenings. Its only view to the outside is through the large window towards the northeast façade, creating a strong visual connection to the M+.

Through the ground level atrium, the public can access the roof terrace to discover a quiet, contemplative space surrounded by the precinct of the cultural district. In contrary to the defined enclosure below, the green roof terrace offers an unobstructed 360 degree view of the city, the sea and the islands from 18 meters above ground. The roof will transform into a sculpture garden.  

 

Cheungvogl Architects Hong Kong M+ Arts Pavilion West Kowloon Cultural District Hong Kong

The design implements traditional passive measures to reduce energy consumption in the most sustainable and cost-effective manner. The floating pavilion is cladded with a layer of aluminium, enclosing a cavity zone and thermal insulation. Its light construction does not create any thermal mass nor does the bright and light façade create significant heat gain. Air circulation between the outer aluminium skin and the layer of insulation creates an additional thermal buffer.

The green roof reduces sun impact and heat gain within the structure on the surface where the building is most exposed to the sun. The detailing of the roof allows for integration of rain water collection.

Due to the nature of the venue, providing large window areas is not a priority. This contributes to reducing material costs and mechanical solutions to balance heat gain and loss through openings on the façades. The single opening to the outside is directed to the northeast in which only diffuse light will penetrate into the building. The choice of materials considers the potential of future dismantling of the structure. The pavilion is nearly one hundred per cent recyclable.

The MVAC installation is integrated inside the core above the machine room to avoid locating the services outside the building as this might pose implication to greater energy consumption. Plant rooms for electrical, plumping and drainage and fire services installation of around 200 square meters in total will be located next to the temporary performing arts venue, for these and other venues to share.

 

Cheungvogl Architects Hong Kong M+ Arts Pavilion West Kowloon Cultural District Hong Kong

Cheungvogl Architects Hong Kong M+ Arts Pavilion West Kowloon Cultural District Hong Kong


Cheungvogl Architects Hong Kong M+ Arts Pavilion West Kowloon Cultural District Hong Kong

Design Team
Lead Architect: Cheungvogl Ltd.
AP: Leigh & Orange Ltd.
Structural Engineer: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
Building Services Engineer: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
Sustainable Strategy: Cheungvogl Ltd., Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
Cost Consultant: WT Partnership (HK) Ltd.  

 

Copyright © Cheungvogl Ltd. All rights reserved.

 

Contact: info@cheungvogl.com