CHEUNGVOGL                 

ABOUT

WORKS

CONTACT

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

NEW AARCH, the New Architecture School of Aarhus, Denmark
Year: 2016, Competition
Main Use: Education
Site Area: 26,000 sqm
Bldg. Area: 4,300 sqm
GFA: 9,900 sqm
Storeys: 2.5

NEW AARCH, the New Architecture School of Aarhus is a two-storey building that provides active workshops and public exhibitions on the ground level. The upper level accommodates theoretical work and quiet reading and working areas.

The NEW AARCH reuses the existing buildings as a new social hub to connect the public with the school over food, exhibitions and events. The design integrates the existing buildings and offers them a new lease of life by transforming the former Institut for (X) and the northern buildings into cafes, bookstore and meeting spaces. The existing buildings intersect with the public central exhibition spaces of the NEW AARCH, forming a new cultural and social center that connects the public life of the campus with the Godsbanen.

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

NEW AARCH, the New Architecture School of Aarhus is designed to create flexibility, to adapt to teaching methods and to facilitate a high degree of connectivity between the school, the professionals and the society. The philosophy of engaging with society is translated in a recognizable architectural identity for the school and the city.

The key objective is to design flexible working spaces for flexible working conditions that support social interactions and collaborative activities between students, professors, professionals through an open plan layout that bridges with the community.

On the ground floor, the architecture provides efficient and functional high volume spaces with natural light that connects indoor and outdoor working environments. Workshops are integrated around courtyards for large-scale prototyping and model making, hands-on experiments and exhibitions. Instilling curiosity through activities and ground level exhibitions and events will encourage interaction, sharing and generate interest amongst students on different levels and the community likewise.

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

The first level comprises quieter activities. The library, labs and academic work spaces forming the anchor of theoretical studies, experiments and research are strategically located in the center and at either end of the building. Individual studio study spaces are connected with flexible meeting spaces for lectures and presentations. 

The high ceiling spaces allow for insertion of mezzanine levels and galleries for extension within the building.

Alternatively and if required, the structure of the NEW AARCH is design to allow for the easy insertion of separation walls to create transformable separate spaces from small to large sizes to be rented out for different adaptations. 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark


The proposed mixed-use development within the site area consists of three slender towers with a footprint of 470 sqm each. 10,000 sqm GFA of residential use (A) are located on land register number 2202b, 15.000 sqm of total GFA are located on land registry number 845q of which 7,500 sqm are proposed as hotel and serviced apartments (B) and 7,500 sqm as live work lofts (C).

The design proposes to densify the development with smaller footprints and slender buildings and to increase the quality of the site by maximizing green spaces to enhance the living and working environment.

The two-storey car park of 9,000 sqm GFA is hidden beneath a man-made landscape. This central green park becomes an extension of the Green Wedge in the southern future development.

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

 

 

Vehicular access from the new southern access road is shielded off by vegetation and landscape to reduce traffic noise while maintaining a car free development.  This opens the possibility for greater connection to the Green Wedge and increases living and working quality within the development for the community.

The interpretation of the car park as a low structure offers the opportunity to create a green central park for the development and its community. The park enhances views from the towers and public life of the development as a whole.

A further green landscaped area is introduced as an urban farm between the former Institut for (X) and the school. Trees are planted along the roads and railway bordering the site, which buffer traffic noise.

The northern existing building and Institut for (X) are reused as cafes which bridge between the public, professionals and the school. The design strategy allows for future extension within the site simply by replacing the buildings with new builds at the same datum as the NEW AARCH main building.

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

 

The new campus forms a pivotal point for rebranding the site as a new educational, cultural and social hub for the city.

The school provides multiple access points for public engagement. The permeability of the school is conceived as an open and transparent landmark.

A central circulation spine throughout the site allows pedestrian flow between the Godsbanen, the NEW AARCH central court and the green spaces at the heart of the mixed-use development.  The objective is to create a strong connection and interaction between community, public life and school. The permeability of the building is designed to encourage the public to engage the school through discussions and presentations at different points of the building.­

NEW AARCH unites teaching, learning and research facilities under one roof while creating typical courtyard c­onnections with its intertwining layout, which allows for seamless transition between indoor and outdoor activities and natural engagement between school and the community.

 

 

 Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

Section 1

 

NEW AARCH is constructed with locally grown sustainable timber, which enhances the indoor quality and reduces the building’s carbon footprint. The architecture utilizes traditional timber frame construction with full height glazing. The working spaces are protected from direct harsh light conditions and softly shielded from the life and work on the ground level by vertical timber louvres, which form the roof structure into a tradition pitched roof silhouette.

The timber structure unites teaching, learning and research facilities under one roof while creating typical courtyard connections with its intertwining layout, which allows for seamless transition between indoor and outdoor activities and natural engagement between school and the community.

The flexible structure sets an example for students to integrate local, traditional and sustainable measures to experiment innovative solutions and reinterpret typologies. NEW AARCH is recognized as a new cultural center for Aarhus.

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong New Aarch School of Architecture Aarhus Denmark

Section 2

 

 

 

Copyright © Cheungvogl Ltd. All rights reserved.

 

Contact: info@cheungvogl.com